ИзбраниКнижевностКритика

Болката и насилството во „Срамота“ од Куци

Најголем непријател на човекот е самата негова природа. Разумот е предноста на човекот која му дава способност да мисли и да препознава, но инстинктот е она што им помага да преживеат сите живи суштества, вклучувајќи го и човекот. Ден-денес околностите во кои живее човекот го условуваат да се потпира на животинскиот инстинкт за да преживее. […]

ИзбраниКнижевностКритика

La Jetée, 1962 (Платформа) – Улогата на фотографијата во наративизација на траумата и меморијата

Суштинската сигнатура во филмот La Jetée, (Платформа), од францускиот режисер Крис Маркер е тоа што истиот е конструиран во духот на еден експериментален манир својствен за Францускиот нов бран (La nouvelle vague) како модус на кинематографската артикулација на темите на траумата, меморијата и времето. Имајќи предвид дека филмот датира од 1962 година, и дека истиот […]

ИзбраниКнижевностКритика

Кон стиховите на Хорхе Луис Борхес од песната „Граници“

Прелистувајќи низ многубројните текстови кои зборуваат за животот и делото на Х. Л. Борхес наидов на описите “воздигнувач на нештата – во нивното збогување” или „секогаш поет на загубата и загубеното.” Тој самиот ќе се соочува, во своите многубројни обиди, со мудроста според која ние можеме да го изгубиме само она што никогаш не сме […]

ИзбраниКнижевност

Две староегипетски приказни

Од сите литератури кои се протегале низ древниот старовековен свет, староегипетската литература ја зазема титулата како најмистериозна и најенигматична од нив. Египетската литература се развивала истовремено со трите огромни египетски историски периоди. Започнувајќи од хиероглифските записи на пирамидите и химни кон боговите, преку погребни и пророчки текстови, па се до приказни во кои се вметнати […]

ИзбраниКритикаМузикаОпштество

Интермедијално претставување на дискриминацијата: „Лимонада“ од Бијонсе

„Лимонада“ е шестиот, соло студиски албум од американската пејачка Бијонсе. Албумот е издаден на 23 април, 2016 година заедно со 65-минутен филм со истото име. „Лимонада“ е вториот визуелен албум на Бијонсе и е концептуален албум со циклус на песни кој го следи емоционалниот живот на пејачката после неверноста на нејзиниот сопруг. Иако е првенствено […]

ИзбраниКнижевност

Патот од фолклор до книжевен текст

Фолклорот е усно анонимно творештво, настанато од колективната имагинација на една заедница. Книжевните текстови најчесто се плод на имагинацијата на еден автор, но се среќаваме со многу примери во книжевната историја кога авторот свесно или несвено црпи инспирација и мотиви од народното творештво. Авторот може да земе одреден фолклорен мотив кој му се допаѓа и […]

ИзбраниКритика

Јас, Даниел Блејк

Кенет Лоуч (роден на 17 јуни 1936) е британски режисер, познат по својот социјално-реалистички стил и по обработувањето на социјалистички теми. Лоуч своите први успеси ги остварува во 1960-тите, особено со социјалната телевизиска драма „Кети се враќа дома“ (1966). Во втората половина на 1960-тите тој почнува да режира и филмови. Оттогаш датира неговиот филм „Кес“, […]

ИзбраниКритика

“Хирошима, љубов моја” – филмски тестамент за минатото, меморијата, страдањето и заборавот

   Која е целта на војната? Зошто , ох зошто луѓето не можат да живеат во мир? Зошто е целата деструкција? (…) Зошто се трошат милиони за војната секој ден,  но и ништо за медицинскта наука, уметниците и сиромашните?(…) Ох, зошто се толку безумни луѓето? Не верувам дека само големите луѓе, политичарите и капиталистите се […]

ИзбраниКнижевностКритика

Тепачот во „Процес“ и прашањето за правдата

Циркусот на правдата го зазема својот простор и во главата „Тепачот“ во која сме повторно вовлечени суптилно и во мирен тон на случувањата на К., но сцената се поместува од „да се биде осуден“ во „да се гледа казнувањето“, каде што двајцата полицајци кои се најдоа присутни во неговиот дом како да беа повикани се […]

ИзбраниКритика

Анализа на симболите во „Догвил“ на Ларс фон Триер

Еден од најретките и најуникатните филмови прикажани и гледани на филмските платна е филмот Догвил, објавен 2003 – та година, во режија на данскиот режисер и сценарист Ларс фон Трајер. Се работи за долгометражна драма со речиси три часовно траење, која според одредени елементи (присуство на мафија, примена на насилство) влегува во криминалистичкиот жанр.  Освен […]