Избрани

ИзбраниКнижевност

Две староегипетски приказни

Од сите литератури кои се протегале низ древниот старовековен свет, староегипетската литература ја зазема титулата како најмистериозна и најенигматична од нив. Египетската литература се развивала истовремено со трите огромни египетски историски периоди. Започнувајќи од хиероглифските записи на пирамидите и химни кон боговите, преку погребни и пророчки текстови, па се до приказни во кои се вметнати […]

ИзбраниКритикаМузикаОпштество

Интермедијално претставување на дискриминацијата: „Лимонада“ од Бијонсе

„Лимонада“ е шестиот, соло студиски албум од американската пејачка Бијонсе. Албумот е издаден на 23 април, 2016 година заедно со 65-минутен филм со истото име. „Лимонада“ е вториот визуелен албум на Бијонсе и е концептуален албум со циклус на песни кој го следи емоционалниот живот на пејачката после неверноста на нејзиниот сопруг. Иако е првенствено […]

ИзбраниКнижевност

Патот од фолклор до книжевен текст

Фолклорот е усно анонимно творештво, настанато од колективната имагинација на една заедница. Книжевните текстови најчесто се плод на имагинацијата на еден автор, но се среќаваме со многу примери во книжевната историја кога авторот свесно или несвено црпи инспирација и мотиви од народното творештво. Авторот може да земе одреден фолклорен мотив кој му се допаѓа и […]

ИзбраниКритика

Јас, Даниел Блејк

Кенет Лоуч (роден на 17 јуни 1936) е британски режисер, познат по својот социјално-реалистички стил и по обработувањето на социјалистички теми. Лоуч своите први успеси ги остварува во 1960-тите, особено со социјалната телевизиска драма „Кети се враќа дома“ (1966). Во втората половина на 1960-тите тој почнува да режира и филмови. Оттогаш датира неговиот филм „Кес“, […]

ИзбраниКритика

“Хирошима, љубов моја” – филмски тестамент за минатото, меморијата, страдањето и заборавот

   Која е целта на војната? Зошто , ох зошто луѓето не можат да живеат во мир? Зошто е целата деструкција? (…) Зошто се трошат милиони за војната секој ден,  но и ништо за медицинскта наука, уметниците и сиромашните?(…) Ох, зошто се толку безумни луѓето? Не верувам дека само големите луѓе, политичарите и капиталистите се […]

ИзбраниКнижевностКритика

Тепачот во „Процес“ и прашањето за правдата

Циркусот на правдата го зазема својот простор и во главата „Тепачот“ во која сме повторно вовлечени суптилно и во мирен тон на случувањата на К., но сцената се поместува од „да се биде осуден“ во „да се гледа казнувањето“, каде што двајцата полицајци кои се најдоа присутни во неговиот дом како да беа повикани се […]

ИзбраниКритика

Анализа на симболите во „Догвил“ на Ларс фон Триер

Еден од најретките и најуникатните филмови прикажани и гледани на филмските платна е филмот Догвил, објавен 2003 – та година, во режија на данскиот режисер и сценарист Ларс фон Трајер. Се работи за долгометражна драма со речиси три часовно траење, која според одредени елементи (присуство на мафија, примена на насилство) влегува во криминалистичкиот жанр.  Освен […]

ИзбраниКнижевност

„Мостот“ – метарасказ со скриени цитати

Замислувам дека сум Кафкјанскиот мост. Замислувам дека и двете далечни страни, создадени од глина, се распаѓаат, а јас се обидувам да ги вкоренам моите прсти и стапала во таа глина, којашто ми се распаѓа „пред моите очи“. Успевам да стојам црвсто и студено, токму како камен. Сѐ што знам е мојата функција: да ги однесам […]

ИзбраниКритика

Низ лавиринтите на „Мементо“ на Кристофер Нолан

Филмот „Мементо“, кој го започнува разновсрниот стил на режирање на Нолан, е проследен со многубројни позитивни критики од тогашни критичари кажувајќи дека е еднo од најиновативните филмски сценарија што некогаш го имале прочитано. Идејата за филмот започнува кога брат му на Нолан раскажува за некаков човек, со антероградна амнезија кој користи секакви белешки и тетоважи […]

ИзбраниОпштество

Основи на фотографијата

1. Црно-бела фотографија На почетокот фотографиите биле еднобојни, или црно-бели. Дури и откако филмот во боја бил полесно достапен, црно-белата фотографија продолжила да се истакнува со децении, поради нејзината пониска цена и нејзиниот „класиченˮ фотографски израз. Важно е да се обрне внимание дека некои еднобојни слики не се секогаш чисто црно-бели, но исто така содржат […]