Критика

ИзбраниКритикаМузикаОпштество

Интермедијално претставување на дискриминацијата: „Лимонада“ од Бијонсе

„Лимонада“ е шестиот, соло студиски албум од американската пејачка Бијонсе. Албумот е издаден на 23 април, 2016 година заедно со 65-минутен филм со истото име. „Лимонада“ е вториот визуелен албум на Бијонсе и е концептуален албум со циклус на песни кој го следи емоционалниот живот на пејачката после неверноста на нејзиниот сопруг. Иако е првенствено […]

ИзбраниКритика

Јас, Даниел Блејк

Кенет Лоуч (роден на 17 јуни 1936) е британски режисер, познат по својот социјално-реалистички стил и по обработувањето на социјалистички теми. Лоуч своите први успеси ги остварува во 1960-тите, особено со социјалната телевизиска драма „Кети се враќа дома“ (1966). Во втората половина на 1960-тите тој почнува да режира и филмови. Оттогаш датира неговиот филм „Кес“, […]

ИзбраниКритика

“Хирошима, љубов моја” – филмски тестамент за минатото, меморијата, страдањето и заборавот

   Која е целта на војната? Зошто , ох зошто луѓето не можат да живеат во мир? Зошто е целата деструкција? (…) Зошто се трошат милиони за војната секој ден,  но и ништо за медицинскта наука, уметниците и сиромашните?(…) Ох, зошто се толку безумни луѓето? Не верувам дека само големите луѓе, политичарите и капиталистите се […]

ИзбраниКнижевностКритика

Тепачот во „Процес“ и прашањето за правдата

Циркусот на правдата го зазема својот простор и во главата „Тепачот“ во која сме повторно вовлечени суптилно и во мирен тон на случувањата на К., но сцената се поместува од „да се биде осуден“ во „да се гледа казнувањето“, каде што двајцата полицајци кои се најдоа присутни во неговиот дом како да беа повикани се […]

ИзбраниКритика

Анализа на симболите во „Догвил“ на Ларс фон Триер

Еден од најретките и најуникатните филмови прикажани и гледани на филмските платна е филмот Догвил, објавен 2003 – та година, во режија на данскиот режисер и сценарист Ларс фон Трајер. Се работи за долгометражна драма со речиси три часовно траење, која според одредени елементи (присуство на мафија, примена на насилство) влегува во криминалистичкиот жанр.  Освен […]

ИзбраниКритика

Низ лавиринтите на „Мементо“ на Кристофер Нолан

Филмот „Мементо“, кој го започнува разновсрниот стил на режирање на Нолан, е проследен со многубројни позитивни критики од тогашни критичари кажувајќи дека е еднo од најиновативните филмски сценарија што некогаш го имале прочитано. Идејата за филмот започнува кога брат му на Нолан раскажува за некаков човек, со антероградна амнезија кој користи секакви белешки и тетоважи […]

ИзбраниКритика

Реалноста и халуцинацијата во „Островот Шатер“ на Мартин Скорсезе

1. Две различни нарации   I. После Втората светска војна Теди оди на остров на кој е отворена болница за ментално заболени лица. Тој е повикан на островот за да најде исчезната пациентка по име Рејчел Соландо. Но тоа не е единствената причина поради која тој оди на островот, тој исто така сака да го […]

ИзбраниКритика

Determining our realities – an analysis of Christopher Nolan’s “Inception”

The movie’s main character is named Dom Cobb, a man skillfully trained to steal ideas and secrets out of your subconscious mind termed in the movie as “extraction”, this happens in a dream state. His skill has made him famous in the world of corporate espionage but has also cost him everything he loves – […]

ИзбраниЈазикКнижевностКритика

Компаративно толкување на „Филм“ од Бекет и Шнајдер и „Тишина“ од Бергман во контекст на доминацијата на визуелниот наспроти вербалниот елемент

Предмет на овој текст ќе биде компаративно толкување на две кинематографски дела кои илустрираат еден специфичен контекст кој како своја доминанта го афирмира визуелниот наспроти вербалниот дискурс. Во основа, филмот се постулира како уметност која прикажува или покажува повеќе одошто раскажувајќи, но притоа интегрирајќи цел спектар од техники и постапки кои се адекватни да предизвикаат […]

ИзбраниКнижевностКритикаОпштество

Кафкијанските аспекти и влијанија во „Животот и времињата на Мајкл К.“

Вовед или за Кафкијанското „Кафка благодарение на Процес во наследство ни остава најмалку два концептуални збора кои станаа неопходни за разбирањето на модерниот свет: суд и процес. Тој ни ги остава во наследство: значи, ни ги остава на располагање, да ги користиме, да ги мислиме, пак да помислуваме на нив во функција на нашите сопствени […]