Општество

ИзбраниКритикаМузикаОпштество

Интермедијално претставување на дискриминацијата: „Лимонада“ од Бијонсе

„Лимонада“ е шестиот, соло студиски албум од американската пејачка Бијонсе. Албумот е издаден на 23 април, 2016 година заедно со 65-минутен филм со истото име. „Лимонада“ е вториот визуелен албум на Бијонсе и е концептуален албум со циклус на песни кој го следи емоционалниот живот на пејачката после неверноста на нејзиниот сопруг. Иако е првенствено […]

ИзбраниОпштество

Основи на фотографијата

1. Црно-бела фотографија На почетокот фотографиите биле еднобојни, или црно-бели. Дури и откако филмот во боја бил полесно достапен, црно-белата фотографија продолжила да се истакнува со децении, поради нејзината пониска цена и нејзиниот „класиченˮ фотографски израз. Важно е да се обрне внимание дека некои еднобојни слики не се секогаш чисто црно-бели, но исто така содржат […]

ИзбраниКнижевностКритикаОпштество

Кафкијанските аспекти и влијанија во „Животот и времињата на Мајкл К.“

Вовед или за Кафкијанското „Кафка благодарение на Процес во наследство ни остава најмалку два концептуални збора кои станаа неопходни за разбирањето на модерниот свет: суд и процес. Тој ни ги остава во наследство: значи, ни ги остава на располагање, да ги користиме, да ги мислиме, пак да помислуваме на нив во функција на нашите сопствени […]

ИзбраниКнижевностКритикаОпштество

Анализа на ликот Нора во драмата „Куќа за кукли“ од Хенрик Ибзен

Драмата на Ибзен „Куќа за кукли“ (Норвешки: Et dukkehjem) е пишувана под закрила на реализмот, попрецизно буржоаскиот реализам каде фокусот е ставен врз напнатоста предизвикана од општествените односи помеѓу класите, а драмата ги адаптирала овие проблематики на општеството кон крајот на 19 век во Норвешка. Драмата во три чина ја дефинира судбината на една мажена […]

ИзбраниКритикаОпштество

Të mirat e oqeanit në majën e trupit do të zhduken fare, nëse thahet kroi i zemrës

Ditët e kaluara në këtë planet, për disa nga ne janë thjeshtë ca faqe të rradhës të librit voluminoz të historisë së njerëzimit, ku më shumë se kudo tjetër dëshmohet injoranca e pafundme e qenies njerëzore. Ky libër, para se të ishte dëshmi , fillimisht ishte shpresë ; ishte shpresë përderisa të drejtat autoriale të […]

ИзбраниКнижевностКритикаОпштество

Борбата, болката, љубовта и мирот во филмот на францускиот режисер Ален Рене „Хирошима, љубов моја“ (1959)

1. „Танц“ на митови, тела, слики, професии и науки Односот книжевност и политика е пред сѐ однос човек-човек. Но ако одиме подлабоко може да се чита и како однос помеѓу две дијаметрални страни на човековото битие: светлата и темната страна. Така уште од почетокот на прв план се даваат две тела коишто се доближени толку […]

ИзбраниКритикаОпштество

Гневот, гнев раѓа

Гневот е најголемиот вирус на денешното општество. Модерниот човек е честопати „јаден“ од гневни мисли и агресија кои предизвикуваат растресување во општествените системи и повлекуваат низи социјални теми и норми во светската база на слободно и спокојно живеење. Луѓето ја имаат тенденцијата да омразуваат, да раѓаат гнев и индигнација, гледаат на тоа како брз и […]

ИзбраниКнижевностКритикаОпштество

ШЕСТ МЕСЕЦИ КНИЖЕВНА КРИТИКА | Регионален мониторинг на книжевна критика

Мања Величковска, Мартина Јанеска, Фросина Крушкаровска, Марија Гегоска, Марта Стефановска, Викторија Блажеска и Ајнур Касо   Извештајот од мониторингот на книжевната критика во Северна Македонија е дел од регионалниот мониторинг „Бунтовните критичарки истражуваат: авторките и критичарките – присутни или не?” спроведен во пет земји: Србија, Црна Гора, Словенија, Босна и Херцеговина и Северна Македонија. Истражувањето […]

ИзбраниКритикаОпштество

Сликата и времето во филмот „Платформа“ на Крис Маркер – Саранда Мехмеди

Вовед или за техничкиот аспект на филмот 1961 беше последната година кога повеќето холивудски филмови беа снимени во црно-бела техника, но овој факт (напредокот на технологијата) не му значи ништо на францускиот режисер Крис Маркер (1921-2012) бидејќи тој не сакал „времето“ да си игра со него, вообичаено тој сакал да си играл со него. (А […]

UncategorizedИзбраниКнижевностОпштество

Странствувањето како облик на Другоста во „Сахиб“ на Ненад Величковиќ

Ивана Крстиќ   Романот Сахиб на босанскиот автор Ненад Величковиќ е интересен од повеќе аспекти. Тоа е првиот впечаток кој читателот може да го забележи и постави како констатација пред себе при анализа на неговата содржина. Станува збор за дело кое во центарот на случувањата ја има Другоста – странствувањето на Балканот како посебен ентитет […]